Aan de ontbijttafel moet je de krant steeds een stukje verder weg houden, een boek lezen gaat niet meer zo vlotjes ... Klinkt het je bekend in de oren? Als je letters niet meer duidelijk kunt onderscheiden of bij het lezen almaar vaker hoofdpijn of branderige ogen hebt, dan is het hoog tijd om een hulpmiddel in te zetten.
Eerst en vooral: Het is volkomen normaal dat je ogen het met de leeftijd wat laten afweten en ouderdomsverziendheid (presbyopie) de kop opsteekt. Bij de meesten wordt dit al merkbaar vanaf hun 35e. Veel mensen gebruiken echter pas jaren later een leesbril. De meeste mensen zijn gemiddeld 45 à 50 jaar als ze voor het eerst een leesbril dragen.
HOE KOM IK ERACHTER OF IK EEN LEESBRIL NODIG HEB?
Omdat de soepelheid van je ooglenzen afneemt, is het altijd maar lastiger om objecten van dichtbij scherp weer te geven. Vooral kleine letters en cijfers lijken al snel wazig, en het wordt moeilijker en moeilijker om een boek of wegenkaart te lezen.
Herken je deze symptomen bij jezelf? Ga dan zeker langs bij een oogarts of opticien. Het is raadzaam om snel in actie te komen en de juiste maatregelen te nemen. Laat de sterkte van je ogen controleren met een oogmeting. Je doet er je ogen een groot plezier mee. Bij eyes + more kun je een afspraak maken voor een gratis oogtest, en je sterkte laten bepalen door een van onze experts. Voor een pasklare leesbril.
ALTIJD EN OVERAL DEZELFDE BRIL?
Misschien ga je ervan uit dat een leesbril enkel dient om makkelijker te lezen. Niets is echter minder waar. Uiteraard zul je hem waarschijnlijk het vaakst gebruiken tijdens het lezen. Maar je bril komt ook van pas bij andere activiteiten.
Omdat een leesbril vooral helpt om objecten op 40-60 cm afstand scherper te zien, kun je hem ook opzetten bij het handwerken. Om je zicht te verbeteren bij grotere afstanden is hij daarentegen allesbehalve ideaal. Zit je bijvoorbeeld voor de buis, en heb je problemen om goed te zien wat er zich allemaal op het scherm afspeelt? Dan is er mogelijk sprake van een andere gezichtsstoornis. Kaart dit zeker ook aan bij je oogarts of opticien.
LEESBRIL MET BLAUWFILTER
Heb je een leesbril nodig en tuur je veel naar het scherm van digitale apparaten? Dan kan het zinvol zijn om te kiezen voor glazen met een speciale blauwfilter. Een bril met blauwfilter beschermt je ogen tegen het blauwe licht dat beeldschermen uitstralen. Hij ontziet je ogen terwijl je met een scherm werkt, zodat ze niet zo snel vermoeid raken.
Een leesbril met blauwfilter kun je bovendien zonder enig probleem dragen bij alle activiteiten waarvoor je een 'gewone' leesbril opzet. De speciale filter beperkt het gebruik ervan in geen geval tot lezen en soortgelijke bezigheden.
HOE ZIT HET MET EEN LEESBRIL VAN DE DROGIST?
Leesbrillen met verschillende sterktes zijn vaak al voor een habbekrats te verkrijgen bij de drogist of in de supermarkt. Denk eraan dat dergelijke kant-en-klaarbrillen geen duurzame oplossing zijn.
Leesbrillen van de drogist of de supermarkt kosten misschien wel minder dan een bril bij een opticien, maar ze zijn niet afgestemd op de specifieke behoeften van jouw ogen. Ze houden helaas geen rekening met oogafwijkingen als astigmatisme (hoornvliesverkromming), of sterkteverschillen tussen het rechter- en het linkeroog. Draag je toch een bril die niet geschikt is voor jou? Dan kun je last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn of onpasselijkheid. Tijdelijk kan een kant-en-klaarbril wel uitkomst bieden. Maar als je een leesbril voor langdurig gebruik wilt, dan breng je best toch een bezoek aan een opticien. Zo weet je zeker dat je nieuwe leeshulpmiddel geen extra schade toebrengt aan je ogen.
HOEVEEL KOST EEN BRIL BIJ DE OPTICIEN?
Bij eyes + more kun je in alle monturen glazen op sterkte laten plaatsen. Voor een leesbril helemaal op maat. Onze experts zorgen ervoor dat je nieuwe bril optimaal aangepast is aan jouw persoonlijke behoeften én brengen de vereiste coatings aan op de glazen. Bij ons tik je een gepersonaliseerde leesbril op de kop voor de all-in prijs van € 119.