Banner Image

OUDERDOMSVERZIENDHEID

Eerste tekenen van ouderdomsverziendheid en tips

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN OOGMETING

Wat is ouderdomsverziendheid?  

Moet je je ogen steeds meer inspannen om boeken en tijdschriften te lezen, of te zien wat er op het scherm van je smartphone staat? Valt het je op dat je klein gedrukte tekst steeds verder van je ogen moet houden om scherp te stellen? Geen zorgen! Je bent helemaal niet de enige. Veel mensen merken dat hun gezichtsvermogen verslechtert als ze begin of midden 40 zijn. Je hebt net zoals zij last van ouderdomsverziendheid (presbyopie).  

Deze oogafwijking hoort bij het ouder worden. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Doorgaans gebeurt dat vanaf je veertigste. Je merkt dan dat het moeilijker wordt om scherp te zien van dichtbij.  

 

Ouderdomsverziendheid: typische symptomen en klachten  

Als het je meer moeite kost om kleine letters te lezen, en je voorwerpen verder weg moet houden om ze duidelijk te zien, dan wijst dat misschien op beginnende ouderdomsverziendheid. Andere veelvoorkomende klachten zijn hoofdpijn en vermoeide ogen nadat je lang hebt zitten te lezen of op de computer gewerkt hebt.  

   

Wat gebeurt er in het oog bij ouderdomsverziendheid?  

Ouderdomsverziendheid ontstaat omdat de lens van je oog met de tijd minder flexibel wordt. Normaal gesproken past de lens zich makkelijk aan om scherp te stellen op objecten op verschillende afstanden.  

Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van de ooglens af en wordt ze stugger. Het is dan moeilijker om te focussen op voorwerpen dichtbij. Daardoor krijg je problemen bij het lezen of bij andere activiteiten waarvoor je haarscherp moet kunnen zien op korte afstand. 

In welke mate verschilt ouderdomsverziendheid van andere oogafwijkingen?

In tegenstelling tot andere oogafwijkingen, zoals bij- en verziendheid, is ouderdomsverziendheid het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens.

Wie bijziend is, heeft moeite om van veraf goed te zien. Mensen die verziend zijn, kunnen moeilijk scherpstellen op objecten dichtbij. Deze oogafwijkingen kunnen al op jonge leeftijd voorkomen, en gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen. Bij ouderdomsverziendheid heb je vooral moeite met dichtbij zien. Die aandoening ontstaat los van eerdere problemen met je gezichtsvermogen. Er is dus sprake van een bijkomende oogafwijking die in de loop van je leven optreedt.

Hoe kan een bril helpen bij ouderdomsverziendheid?  

Last van ouderdomsverziendheid? Dan is een bril een eenvoudige en doeltreffende oplossing om opnieuw glashelder en haarscherp te zien. Afhankelijk van het feit of je ook een andere oogafwijking hebt, is een multifocaal model of een leesbril de juiste optie voor jou.  

Het voordeel van multifocale brillenglazen is dat ze verschillende kijkzones hebben. Je ziet alles dus haarscherp van dichtbij en van veraf zonder dat je van bril hoeft te wisselen. Dat is superpraktisch bij dagelijkse activiteiten, omdat je altijd een optimaal zicht hebt, ook bij verschillende oogafwijkingen. Het nadeel van een multifocale bril is dat je er in het begin misschien even aan moet wennen, en er mogelijk meer voor moet neertellen dan voor een eenvoudige leesbril.  

Een leesbril is speciaal ontworpen om goed te zien van dichtbij. Ideaal tijdens het lezen, bij handenarbeid en andere activiteiten waarbij je alles op korte afstand scherp moet kunnen zien. Het voordeel van een leesbril is dat hij doorgaans goedkoper is en meteen klaar voor gebruik. Het nadeel is dat je hem moet afzetten wanneer je in de verte wilt kijken – niet altijd even praktisch bij je dagelijkse bezigheden.  

Beide opties hebben hun specifieke voor- en nadelen. Met multifocale glazen hoef je nooit meer te wisselen van bril. Ze zijn een veelzijdige en makkelijke oplossing om vanaf elke afstand perfect te zien. Een leesbril is dan weer een eenvoudigere en vaak ook voordeligere keuze voor taken en activiteiten die een haarscherp zicht van dichtbij vereisen. Welke bril het meest geschikt is voor jou, hangt af van je persoonlijke behoeften en levensstijl.  

 

Ouderdomsverziendheid: praktische tips voor je dagelijkse leven  

We geven met plezier enkele simpele, nuttige tips om in het dagelijkse leven makkelijker om te gaan met ouderdomsverziendheid. Een ergonomische werkplek is daarbij megabelangrijk. Zorg ervoor dat het scherm van je laptop of pc ongeveer een armlengte van je af staat, met de bovenkant iets onder ooghoogte. Zo worden je ogen en nek minder belast. Verder speelt de juiste verlichting een grote rol. Ga voor helder, indirect licht en voorkom verblinding om je ogen minder te belasten.  

Je werkplek optimaal inrichten, maakt het leven met ouderdomsverziendheid heel wat aangenamer. Maar je kunt nog een heleboel andere dingen doen. Kijk regelmatig weg van je scherm of een tekst, en focus daarbij op een punt in de verte om je ogen te ontspannen. Maak de tekst op je smartphone of tablet groter, dat leest makkelijker.  

Ook oogtraining en speciale oefeningen kunnen helpen. Oefeningen zoals focussen op verschillende afstanden, en zachte oogbewegingen versterken je oogspieren en verbeteren de flexibiliteit van je ooglens. Oogtraining kan ouderdomsverziendheid weliswaar niet corrigeren, maar ondersteunt wel je gezichtsvermogen en helpt je ogen te ontspannen.  

Belangrijke elementen bij de aankoop van een bril  

Als je een bril tegen ouderdomsverziendheid shopt, moet je rekening houden met enkele cruciale criteria. Zorg er in de eerste plaats voor dat het model past bij de vorm van je gezicht. Heb je een rond gezicht? Dan staan hoekige en geometrische monturen je beeldig, omdat ze je gezicht meer structuur geven. Ronde of ovale brillenglazen zijn dan weer een sublieme keuze als je een hoekig gezicht hebt, omdat ze harde lijnen verzachten. Bijna elke brilvorm zet een ovaal gezicht schitterend in de kijker. Een hartvormig gezicht? Dan steel je de show met smalle creaties die naar onderen toe breder worden.  

Ontdek de nieuwste brillentrends en spot de vele stijlvolle designs. Brillen met een groot, opvallend montuur zijn op dit moment je van het. Ook transparante en pastelkleurige ontwerpen zijn enorm populair. Ze geven je look een moderne, lichte touch. Retrodesigns met een knipoog naar de jaren 70 en 80 zijn weer megahip, en fleuren je dagelijkse outfit op met een vintage accent.  

Met onze tips en tricks scoor je een bril waarmee je alles haarscherp ziet én die magnifiek past bij je persoonlijke stijl en je gezichtsvorm.  

Je bril correct reinigen en opbergen  

Uiteraard wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je bril. Je moet hem dan ook op de juiste manier reinigen. Houd je bril onder lauw stromend water en maak de glazen zachtjes schoon met een druppeltje mild afwasmiddel. Spoel je bril daarna grondig af en droog hem voorzichtig met een zachte, pluisvrije doek. Gebruik geen papieren doekjes en wrijf niet met je kleren over de glazen van je bril, want anders kunnen krassen ontstaan.  

Berg je bril altijd op in een stevig doosje om hem te beschermen tegen stof, krassen en beschadiging. Voorkom krassen en leg je bril niet met de glazen naar beneden.  

Vermijd zeker ook enkele veelgemaakte fouten: reinig de glazen van je bril nooit als ze droog zijn, gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, en draag je bril niet op je hoofd want zo kan het montuur vervormd raken.  

Veelgestelde vragen (FAQ's)

Als het je meer moeite kost om kleine letters te lezen, en je voorwerpen verder weg moet houden om ze duidelijk te zien, dan zou dat best wel eens kunnen wijzen op beginnende ouderdomsverziendheid. Vaak heb je ook last van hoofdpijn en vermoeide ogen, vooral als je je lang beziggehouden hebt met een activiteit waarbij je van dichtbij haarscherp moet kunnen zien.  

Veel mensen met ouderdomsverziendheid dragen een multifocale bril of een leesbril. Ook contactlenzen en bepaalde oogoperaties kunnen een oplossing zijn.  

Ouderdomsverziendheid is een voortschrijdende oogafwijking die meestal rond de leeftijd van 65 jaar stabieler wordt. Het gezichtsvermogen kan tot die ouderdom verder verslechteren, zodat de sterkte van de brillenglazen regelmatig aangepast moet worden. Normaal gezien laat je best één keer in de twee jaar een oogmeting doen. Meestal merk je immers niet meteen dat je zicht erop achteruitgegaan is. Laat dus zeker je ogen nakijken.  

Maak hier een afspraak voor een gratis oogmeting bij een eyes + more store in je buurt. 

Hoe sterk het gezichtsvermogen erop achteruitgaat, verschilt van persoon tot persoon. Doorgaans begint ouderdomsverziendheid rond je 40e. De volgende 20 à 25 jaar ontwikkelt de oogafwijking zich langzaam verder. Regelmatig je ogen laten onderzoeken, helpt om een verslechtering van je zicht tijdig op te merken, zodat je er iets aan kunt doen.  

Ouderdomsverziendheid begint meestal tussen de leeftijd van 40 en 45 jaar. In die periode stellen de meeste mensen vast dat ze meer moeite hebben om van dichtbij scherp te zien.  

Ouderdomsverziendheid kun je niet verhelpen met oefeningen. Dat komt omdat deze oogafwijking ontstaat door natuurlijke veroudering van de ooglens. Je ogen trainen kan evenwel helpen om je oogspieren te versterken en de algemene gezondheid van je ogen te ondersteunen, maar je zult sowieso toch een bril moeten dragen om van dichtbij weer optimaal te zien. 

  

Maak nu een afspraak

✓ Grote selectie stijlvolle en klassieke brilmodellen

✓ Gratis oogtest

✓ Vrijblijvend advies

Meer dan 20 winkels in België

Please obtain a google maps api key and put it in Site Preferences!

Vind een winkel in de buurt