Je brilrecept uitgelegd: alle

belangrijke info in één oogopslag 

Een brilrecept is een belangrijk document met alle gegevens over je brillenglazen. Het biedt een heel nauwkeurig overzicht van de resultaten van je oogmeting.  

Een brilrecept is megapraktisch wanneer je een nieuwe bril wilt kopen of een vervangende bril nodig hebt (bijvoorbeeld op reis). Op basis hiervan kan elke opticien de juiste glazen maken voor jou. Ook als je een bril of contactlenzen online koopt, moet je de waarden op je brilrecept vermelden. 

Belangrijk: Bij eyes + more krijg je geen afzonderlijk brilrecept als je een nieuwe bril of zonnebril op sterkte shopt. Je vindt je persoonlijke correctiewaarden op de factuur die je per e-mail of in de store ontvangt, en in je klantaccount. 

Hoe ziet een brilrecept eruit? 

Op een brilrecept staan allereerst enkele basisgegevens, zoals je naam en de datum van je laatste oogmeting. Die gegevens helpen om duidelijk te weten voor wie het recept bedoeld is, en na te gaan of de meetwaarden nog up-to-date zijn. 

Een belangrijk aspect van een brilrecept is dat de waarden voor het rechteroog (R) en het linkeroog (L) afzonderlijk aangegeven zijn. Dat onderscheid is essentieel, omdat de sterkte en andere correctiewaarden vaak verschillend zijn voor beide ogen. 

Alle gegevens op een brilrecept op een rij  

Sferische correctie (SPH) 

De sferische correctie duidt de sterkte van je brillenglazen aan en wordt uitgedrukt in dioptrieën (dpt). Een minteken (-) voor de waarde betekent dat je bijziend bent: je ziet dingen in de verte dus onscherp. Een plusteken (+) staat voor verziendheid. Je hebt dan moeite om objecten van dichtbij scherp te zien. Hoe hoger de dioptriewaarde, hoe sterker de brillenglazen moeten zijn. 

Cilinder (CYL) 

Deze waarde geeft een eventuele cilinderafwijking (astigmatisme) weer. Wordt er een cilinderwaarde vermeld? Dan betekent dat dat de kromming van je hoornvlies niet gelijkmatig is: je hoornvlies is niet rond, maar ovaal. Hierdoor zie je lijnen en contouren niet in alle richtingen even scherp. De cilinderwaarde wordt ook aangeduid in dioptrieën. 

As 

De as geeft de richting van de cilinderafwijking aan en wordt uitgedrukt in graden (0° tot 180°). Die waarde is van belang om de brillenglazen correct in het montuur te plaatsen. Zo kan de cilinderafwijking optimaal gecorrigeerd worden. Zonder de juiste aswaarde is een cilindrische correctie niet mogelijk. 

Prisma 

Er wordt een prismawaarde vermeld als je oogspieren niet optimaal samenwerken (wat vaak leidt tot scheel kijken of strabisme). Prismatische brillenglazen werken als een optische bypass en leiden het licht zó om dat beide ogen een beeld op dezelfde plek waarnemen. Dat helpt dubbelzien te voorkomen en de positie van de ogen te corrigeren. 

De prismawaarde wordt weergegeven in prismadioptrieën (pdpt) en kan voor elk oog anders zijn. Hoe hoger die waarde, hoe sterker de prisma-afwijking. Niet alle brildragers hebben een prismatische correctie nodig. Die waarde staat dan ook niet altijd op een brilrecept. 

Prismatische glazen zijn vooral voor mensen die scheelzien een belangrijk hulpmiddel. Merk je bijvoorbeeld dat je ogen vermoeid zijn, dat je hoofdpijn krijgt of soms dubbel ziet als je lang leest of aan de computer werkt? Dan kan een prismatische correctie nuttig zijn.  

Basis 

De basis geeft aan in welke richting het prisma geplaatst wordt. Die wordt uitgedrukt met pijlen of afkortingen. 

  • BO (base out): het prisma buigt het licht naar buiten toe om 
  • BI (base in): het prisma buigt het licht naar binnen toe om 
  • BU (base up): het prisma buigt het licht naar boven toe om 
  • BD (base down): het prisma buigt het licht naar beneden toe om 

De juiste basis is van wezenlijk belang voor een goede prismatische correctie. Wanneer één oog naar binnen gedraaid is (esotropie), wordt meestal gekozen voor base out, wanneer één oog naar buiten staat (exotropie) voor base in. Wanneer één oog naar boven of naar beneden gedraaid is, wordt dat respectievelijk gecorrigeerd met base up en base down. 

Dankzij de combinatie van prismawaarde en basis kunnen verschillende vormen van scheelzien heel gericht gecorrigeerd worden: 

  • Horizontaal scheelzien (naar binnen of naar buiten) 
  • Verticaal scheelzien (naar boven of naar beneden) 
  • Gecombineerde vormen 

Een prismatische correctie kan vooral nuttig zijn in de volgende situaties: 

  • bij permanent of tijdelijk scheelzien; 
  • bij klachten met zien door beeldschermwerk; 
  • bij geforceerde houdingen van het hoofd door oogspierproblemen; 
  • bij neurologisch bepaalde gezichtsstoornissen. 

Pupilafstand (PD) 

De pupilafstand is de afstand tussen je linker- en rechterpupil, gemeten in millimeter. Die waarde is van belang om de brillenglazen correct in het montuur te plaatsen. Een onjuist ingestelde pupilafstand kan leiden tot hoofdpijn en snelle vermoeidheid van de ogen. De PD is meestal een waarde tussen 54 en 68 millimeter. Soms wordt die waarde voor het rechter- en het linkeroog afzonderlijk vermeld. 

Al die waarden samen vormen je persoonlijke brilrecept. Ze zorgen ervoor dat je bril zo goed mogelijk aangepast is aan je unieke behoeften, en dat je alles optimaal ziet. Bewaar je brilrecept dan ook zorgvuldig, en laat regelmatig een gratis oogmeting doen. Je gezichtsvermogen kan met de tijd immers veranderen.