Banner Image

ZÓ POETS JE JE BRIL OP DE JUISTE MANIER

Streep- en krasvrije brillenglazen in een oogwenk. Met onze tips en tricks reinig je je bril op de juiste manier, voor een glashelder zicht.

NAAR JE AFSPRAAK

JE BRIL OP DE JUISTE MANIER REINIGEN IS ZÓ BELANGRIJK. ONTDEK HIER WAAROM.

Je (zonne)bril is je trouwe metgezel. Hij gaat overal met je mee, zorgt ervoor dat je haarscherp ziet en beschermt je ogen tegen uv-straling. Je bril goed onderhouden is dan ook cruciaal. Zo gaat hij superlang mee. 

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je bril en alles steeds kristalhelder zien? Dan moet je hem regelmatig en correct poetsen. Doe je dat niet, dan kan het gevoelige oppervlak van de glazen beschadigd raken. Het resultaat? Krassen, een troebel zicht of een aangetaste coating (bijvoorbeeld van de blauwfilter). Maar ook het montuur krijgt heel wat te verduren. Het komt voortdurend in contact met zweet en verzorgingsproducten, en dat merk je na verloop van tijd. Draag er dus uitstekend zorg voor. 

Tip: spoel je bril af onder stromend water voor je hem schoonmaakt. Zo verwijder je stof en grove deeltjes die anders krassen kunnen veroorzaken bij het reinigen. Denk eraan om lauw water te gebruiken. Te heet water kan de glazen aantasten en de coatings beschadigen. 

JE BRIL SCHOONMAKEN: DE BESTE TOOLS

Geef het maar toe: hoe vaak heb je de glazen van je bril niet snel schoongemaakt met de mouw van je trui, met keukenpapier of misschien zelfs met afwasmiddel onder heet stromend water? Je kunt brillenglazen perfect en zacht poetsen zonder allerlei speciale hulpmiddelen. Let wel goed op. Gebruik niet zomaar om ieder middel, want niet alles is geschikt voor je bril.  

Met deze basics kom je al een heel eind:  

MICROVEZELDOEKJES

Maak je bril altijd schoon met een microvezeldoekje. Zulke doekjes zijn pluisvrij en zacht, en bovendien bevatten ze geen vezels die krassen kunnen maken op de glazen. Dankzij de fijne structuur nemen ze doeltreffend vet en vuil op, zonder het oppervlak te beschadigen. Controleer wel of het doekje schoon is en er geen vuildeeltjes op zitten. Die beschadigen de glazen en maken er krassen op bij het schoonmaken. Je kunt het doekje het beste bewaren op een schone en veilige plek, bijvoorbeeld in de case van je bril.  

Leuk weetje: als je een bril shopt bij eyes + more, dan krijg je er gratis een microvezeldoekje bij. 

REINIGINGSSPRAYS

Vuil en vingerafdrukken verwijder je heel makkelijk van brillenglazen met speciale reinigingssprays. Even verstuiven, en hop: vet en vuildeeltjes lossen meteen op zonder de gevoelige coatings te beschadigen. Enorm doeltreffend! Ze bevatten doorgaans geen agressieve chemische stoffen en zijn pH-neutraal. 

Tip: de brilspray van eyes + more shop je in onze stores voor maar € 3. Dankzij het handige reisformaat past hij in elke handtas. Ideaal om overal mee naartoe te nemen dus. 

BRILPOETSDOEKJES VAN DE DROGIST

In de drogisterij en de supermarkt is nu ook een uitgebreid assortiment reinigingsdoekjes voor je bril verkrijgbaar. Naast microvezeldoekjes vind je er vochtige brilpoetsdoekjes die per stuk verpakt zijn. Een perfecte oplossing voor onderweg. 

Check wel goed of de doekjes geen alcohol of andere schadelijke bestanddelen bevatten. Agressieve reinigingsmiddelen en geurstoffen kunnen brillenglazen van kunststof namelijk beschadigen en de coatings aantasten. 

Twijfel je? Ga dan altijd voor microvezeldoekjes. Die maken de glazen van je bril zacht en voorzichtig schoon. Zo speel je zeker op safe. 

GLAZEN SCHOONMAKEN MET AFWASMIDDEL

Je bril extra grondig reinigen? Gebruik dan een neutraal, zeepvrij schoonmaakmiddel. Het afwasmiddel moet vrij zijn van geurstoffen en andere huidverzorgende bestanddelen, omdat die een melkachtige film achterlaten op de glazen. Let er ook op dat het afwasmiddel geen agressieve bestanddelen bevat, zoals fruitzuren. Die kunnen de glazen en het montuur van je bril beschadigen. 

JE BRIL SCHOONMAKEN IN 5 KORTE STAPPEN

1. Afspoelen onder stromend water: zo verwijder je stof- en zanddeeltjes die krassen kunnen veroorzaken. 

2. Een reinigingsmiddel gebruiken: een druppel neutraal afwasmiddel helpt hardnekkig vuil op te lossen. 

3. Zacht reinigen met een microvezeldoekje: om vuil en vet te verwijderen zonder de glazen te beschadigen. 

4. Nogmaals spoelen: om zeepresten en losgekomen vuil te verwijderen. 

5. Drogen met een schoon microvezeldoekje: zo voorkom je watervlekken en strepen. 

Denk eraan: een bril schoonmaken is meer dan alleen maar de glazen poetsen. Vergeet niet om ook het montuur te reinigen, vooral de onderdelen die direct in contact komen met je huid, zoals de pootjes en de neuspads. 

5 NO-GO’S BIJ HET POETSEN VAN JE BRIL  

1. Papieren producten: gebruik nooit keukenpapier of tissues, want die kunnen microscopisch kleine houtvezels bevatten. Het resultaat? Krassen! 

2. Agressieve schoonmaakmiddelen: bevatten vaak alcohol en kunnen de coatings op de glazen van je bril aantasten. 

3. Droogwrijven: hierdoor kunnen onzuiverheden over de brillenglazen schuren, met krassen als gevolg. 

4. Warmte: te heet water kan de vorm van het montuur veranderen of coatings op de glazen beschadigen. Daarom mag je bril ook niet in de vaatwasser. 

5. Oude doeken of kledingstukken: snel je beslagen bril schoonmaken met je mouw? Geen goed idee! De stof- en vuildeeltjes die vaak in textiel zitten, kunnen je bril beschadigen en krassen veroorzaken. 

Als je je bril niet op de juiste manier schoonmaakt, kun je hem blijvend beschadigen. Krassen en vertroebelingen verminderen niet alleen je zicht, maar kunnen ook een negatieve impact hebben op de kwaliteit van de brillenglazen. Beschermende coatings zoals een antireflectielaag of uv-filter zijn dan veel minder doeltreffend. 

JE BRIL SCHOONMAKEN MET EEN ULTRASOONREINIGER

Je bril écht grondig schoonmaken doe je met een ultrasoonreiniger. Megadoeltreffend! Geen enkel ander gangbaar middel verwijdert vet, vuil en andere verontreinigingen zo krachtig. 

Hoe werkt dit apparaat nu precies? Eerst vul je het met een speciale reinigingsvloeistof. Vaak is dat een mengsel van water en een mild reinigingsmiddel dat specifiek ontwikkeld is om zorg te dragen voor gevoelige oppervlakken. 

Om je bril schoon te maken, dompel je hem volledig onder in de vloeistof. Voor een gelijkmatige reiniging moet je bril namelijk helemaal omgeven zijn door vloeistof. 

Zodra je het apparaat inschakelt, wekt het geluidsgolven met een hoge frequentie op die door de vloeistof pulseren. De frequentie ligt doorgaans tussen 20.000 en 400.000 hertz (Hz). 

De ultrasone golven vormen superkleine belletjes in de vloeistof. Dat proces heet cavitatie. Razendsnel imploderen die minuscule belletjes en ontstaan er weer nieuwe. 

Als de microbelletjes in elkaar klappen, wekken ze krachtige, maar microscopisch kleine schokgolven op die vuil en andere verontreinigingen van de brillenglazen verwijderen zonder ze te beschadigen. De belletjes komen ook bij moeilijk bereikbare plekken en spleten. Zo is je bril pas écht goed schoon. 

Na het reinigen neem je je bril uit de vloeistof, spoel je hem af met zuiver water en laat je hem drogen. Over het algemeen raden we aan om je bril twee keer per jaar schoon te maken in een ultrasoonbad. 

In een ultrasoon reinigingsapparaat mogen niet alleen brillen, maar ook andere delicate voorwerpen zoals juwelen, horloges en medische instrumenten. Het is wel belangrijk om na te gaan of de voorwerpen die je ultrasoon wilt reinigen daar wel geschikt voor zijn. Niet alle materialen zijn namelijk even goed bestand tegen cavitatie. Je kunt daarom het beste eerst even aan een van onze eyes + more medewerks vragen of jouw bril in een ultrasoonbad mag. 

Ultrasoonreinigers tik je vandaag op de kop voor een heel voordelige prijs, ook in onze stores. Voor amper € 39,50 is dit apparaat al van jou. Uiteraard kun je ook altijd langsgaan in een eyes + more store naar keuze om je bril gratis te laten reinigen in een ultrasoonbad. We kijken al uit naar je komst! 

JE BRIL SCHOONMAKEN: VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe vaak je je bril moet reinigen, hangt af van je dagelijkse bezigheden en de omgeving. Over het algemeen adviseren we om je bril elke dag schoon te maken. Zo zie je altijd alles glashelder en zijn alle oppervlakken maximaal beschermd. Is je bril heel erg vuil of ben je in een omgeving waar er snel stof-, vuil- en vetdeeltjes aan de glazen kleven? Dan raden we vaker reinigen aan. 

  • Het geheim voor heldere glazen? Ze regelmatig zorgvuldig reinigen met de juiste middelen. Je kunt het beste microvezeldoekjes en speciale reinigingssprays gebruiken. Vermijd papieren producten en agressieve schoonmaakmiddelen. 

De kwaliteit van een ontspiegelende laag herken je aan de zogenaamde ‘restreflex’. Als je de brillenglazen bijvoorbeeld in het licht van een lamp houdt, dan zie je een gekleurde schijn op het oppervlak. Dat is de restreflex. Een ontspiegelende laag van gemiddelde kwaliteit heeft een blauwe of lila schijn. Is de restreflex groenig, dan gaat het om superontspiegeling. 

Ja, je kunt je bril schoonmaken met afwasmiddel en water. Gebruik een mild, zeepvrij afwasmiddel en spoel je bril vervolgens grondig af met water om productresten te verwijderen. Opgelet: het water mag niet te warm zijn, hoogstens 40 graden. 

Een ultrasoonbad voor je bril is heel doeltreffend, maar ga niet onbezonnen te werk. Voor de meeste brillen volstaat één reinigingsbeurt per maand. Volg de gebruiksaanwijzing van je apparaat en controleer eerst of je bril wel geschikt is om ultrasoon te reinigen. 

Ja, we raden je aan om brilpoetsdoekjes te gebruiken – vooral die van microvezel. Ze zijn zacht en speciaal ontworpen om vet en vuil doeltreffend te verwijderen, zonder de glazen te beschadigen. Gebruik nooit droge doekjes op vuile of stoffige glazen. 

 

Om krassen te voorkomen, verwijder je eerst stof en zand. Dat doe je door je bril af te spoelen onder stromend water. Gebruik altijd milde schoonmaakmiddelen en microvezeldoekjes. Stop je bril niet zomaar in je tas of zak, en leg hem niet op ruwe oppervlakken. Berg hem eerst veilig op in een case. 

 

Reinig de glazen van je bril regelmatig en bescherm ze optimaal: 

  • Maak ze dagelijks schoon met water en een mild, zeepvrij reinigingsmiddel. 
  • Droog ze zachtjes met een schoon microvezeldoekje. 
  • Berg je bril op in een harde case om hem te beschermen tegen stoten en krassen. 
  • Stel je bril niet bloot aan extreme temperaturen en direct zonlicht om beschadiging van de coatings te voorkomen. 

Nee, je mag je bril in geen geval schoonmaken in de vaatwasser. De temperaturen zijn te hoog en kunnen de glazen en het montuur beschadigen.